BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜÇEM)

 

Duyurular
YEŞİL KAMPÜS SOHBETLERİ 12

PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM İLE AFET RİSKİ AZALTMA VE DİRENÇLİLİK ARTIRMA

DISASTER RISK REDUCTION AND INCREASING RESILIENCE THROUGH LANDSCAPE PLANNING AND DESIGN

KAÇAK YAPILAŞMA, OLASI EKOLOJİK RİSKLERİN PLANLAMA SÜREÇLERİNE KATILAMAMASI, HATALI YAPILAŞMA YER SEÇİMLERİ, KÖTÜ İNŞAAT, KÖTÜ DENETİM VE ZAYIFLAYAN ETİK DEĞERLER.

 Yeşil Kampüs Sohbetleri’nde bu hafta Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükran ŞAHİN “PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM İLE AFET RİSKİ AZALTMA VE DİRENÇLİLİK ARTIRMA” konusunda değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak.

Kahramanmaraş merkezli depremler, Gölcük ve Düzce merkezli 1999 Depremlerinin üzerinden geçen yaklaşık 24 yıla karşın, depreme ne kadar hazırlıksız olunduğunu bir kez daha göstermiştir.

Doğal denge ve doğanın insana sunduğu üretkenliği bakımından önemli bir ekolojik süreç olan depreme hazır olmak için afet öncesinde, afet sırasında (afet yaşandığı andan iyileşme süreci başlangıcına kadarki süre) ve afet sonrasında çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Yerleşim alanlarında afet azaltma ve dirençlilik artırmaya hizmet eden peyzaj planlama ve tasarım çalışmaları genel olarak Peyzaj Tabanlı Şehircilik olarak adlandırılmaktadır. Son 20 yıldır, kentsel gelişim ve dönüşüm proje ve uygulamalarıyla dinamik bir yeniden yapılanma içinde olan kentlerimizde, Peyzaj Tabanlı Şehircilik Stratejilerin benimsenmesi, iklim değişikliğinin kentlerdeki olumsuz etkilerinin azaltılmasında, kentlerde doğal afetlerden kaynaklı hasarın asgariye indirilmesinde, sağlıklı kentsel mekânlar üretmede ve mekânsal, sosyal, ekonomik olarak sürdürülebilir bir çevre yaratmada önemli bir adım olacaktır (TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Afet Riski Azaltma ve Dirençlilik Artırma Ön Teknik Raporu, Şubat 2023).

Konu: Yeşil Kampüs Sohbetleri 12 PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM İLE AFET RİSKİ AZALTMA VE DİRENÇLİLİK ARTIRMA

Saat: 28 Mart 2023 15:00 Zoom Toplantısına Katılın

https://us02web.zoom.us/j/84539199339?pwd=TCt1NkJkK3lPaXZQcEtNaytaYjZnZz09

Toplantı Kimliği: 845 3919 9339

Parola: 219183