YEŞİL KAMPÜS SOHBETLERİ 14

TEK SAĞLIK VE KÜRESEL YAŞAM

ONE HEALTH AND GLOBAL LIFE

Yeşil Kampüs Sohbetlerinde 25 Nisan 2023 Salı günü saat 15:00’da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nüket SİVRİ ile “TEK SAĞLIK VE KÜRESEL YAŞAM” konusunu değerlendireceğiz.

Yaşadığımız 21. yüzyılda, zoonotik ve (yeniden) ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar, antimikrobiyal direnç, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik ile bağlantılı farklı sağlık tehditleri ile karşılaşıyoruz. Bu tehditlere ek olarak, gıda ürünlerine olan talebin artması ve gıda alışkanlıklarındaki değişimler, gıda üretim sistemlerini bozucu etkiler gösteriyor. Gıda politikalarımız ve sistemlerimiz, AB Yeşil Mutabakatı'nın iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli ölçüde sürdürülebilirliğe doğru kaymak zorunda kalıyor ve gelecekte de bu zorunluluk artacak. Zoonotik bir virüs olan SARS-CoV-2'nin neden olduğu ve toplumu her düzeyde etkileyen COVID-19 salgını, silo yaklaşımların işe yaramayacağını açıkça gösterdi. Ama aynı zamanda COVID salgını bize, insan, karada ve suda yaşayan hayvan-bitki, ekosistemler ve çevre için sağlığın tüm yönleriyle ilgili kapsamlı bir strateji ve disiplinler arası işbirliği gerektirdiğini de ortaya koydu. Gerekli değişiklikleri desteklemek için, düzenleyici bilim için, eyleme dönüştürülebilir ve yararlı olan araştırma programlarından elde edilen kanıtlara bütünleşik bakma stratejisine ihtiyaç olduğunu tanımladı. Bu bakış açısı ile Tek Sağlık ve Küresel Yaşam birbirinden ayrılmaz unsurlar olarak çalışılması gereken özel bir alan. Ve bizler bu bakışı anlatmak ve anlamak zorundayız.

YEŞİL KAMPÜS SOHBETLERİ 14

PROF. DR. NÜKET SİVRİ