7. YEŞİL KAMPÜS ETKİNLİKLERİ KAMU SPOTU YARIŞMASI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

Yarışmanın Konusu ve Teması: “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, ARTIK İKLİM KRİZİ”

Sevgili Üniversite Öğrencilerimiz,

Başkent Üniversitesi Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜÇEM) tarafından çevre ve sürdürebilirlik konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla bu yıl 7'ncisi düzenlenecek olan ödüllü Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışmasının konusu " İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, ARTIK İKLİM KRİZİ" olarak belirlenmiştir. Yarışma aracılığı ile Türkiye’deki Üniversitelerde öğrenim gören tüm öğrencilerin bir araya getirilmesi ve çevresel sorunların çözümüne katkı sağlamaları amaçlanmaktadır.

İklimle bağlantılı felaketler tüm dünyada gündemin ilk sıralarında yer alıyor. İklim değişikliği, ağırlıklı olarak sanayi, enerji, ulaşım ve tarım gibi insan faaliyetleri sonucu atmosfere yayılan sera gazlarının atmosferdeki yoğunluğunun artmasıyla, yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıkların dünya genelinde artması ve ortalama iklim değerlerinin değişmesidir. İklim değişikliğinin artık görmezden gelinemeyecek bir 'acil durum' halini almasına ise iklim krizi adı veriliyor. Birleşmiş Milletler belgelerinde "İnsanlık için kırmızı alarm" olarak nitelendirilen iklim değişikliğinin kontrol altına alınması için, tüm dünyada hükümetlerin üzerindeki baskı artıyor.

Gezegenimizin karşılaştığı en büyük tehditler arasında başı çeken iklim değişikliği, uzmanlara göre acil adım atılması gereken bir "kriz" halini aldı. "İklim krizi", iklim değişikliğiyle ilgili daha acil, ciddi ve sorunlu bir durumu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. İklim değişikliği genellikle uzun vadeli değişiklikleri ifade ederken, iklim krizi, bu değişikliklerin hızlanması, etkilerin daha belirgin hale gelmesi ve insanlık üzerindeki olumsuz etkilerin daha acil önlemler gerektirmesi gibi faktörlere vurgu yapar. İkim krizi genellikle sivil toplum kuruluşları ve çevre aktivistleri tarafından kullanılırken, bazıları tarafından daha geniş bir toplumun bu sorunun aciliyetini anlamasına yönelik bir çağrı olarak da kullanılmaktadır. İklim krizi, atmosferdeki sera gazlarının artması nedeniyle küresel sıcaklık artışı, deniz seviyelerinde yükselme, ekstrem hava olayları gibi olumsuz etkilerle ilişkilidir. Bu terim, bu sorunlarla başa çıkabilmek için dünya genelinde daha etkili ve hızlı eylemler alınması gerektiği fikrini iletmeye yardımcı olur.

Bu aşamada gençlerin, iklim değişikliği ile mücadelede önemli sorumlulukları vardır. Her bir genç bireyin küçük de olsa bir etkisi olabilir, ancak bir araya gelerek kolektif bir çaba göstermek daha da etkili olabilir. İklim değişikliği ile mücadelede gençlerin enerjisi, yaratıcılığı ve kararlılığı önemli bir güç oluşturabilir. İklim değişikliği konusunda gençlerin sesini güçlendiren inisiyatifler onlara eyleme geçme fırsatı yaratabilir.

Bu çerçevede, İklim değişikliğine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak, toplumu iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye teşvik etmek, iklim değişikliğinin önüne geçilmesi konularında toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılması, yaratıcı ve etkileyici kamu spotları aracılığıyla mesajlar iletmek amacıyla, 2024 yılında yedincisi yapılacak olan Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması’nın teması “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, ARTIK İKLİM KRİZİ” olarak belirlenmiştir.

Son başvuru tarihi 06 Mayıs 2024 olan, üniversitelerin lisans ve ön lisans programı öğrencilerine açık olan yarışma hakkında detaylı bilgi için BÜÇEM web sayfamızı ve baskent_bucem instagram hesabımızı ziyaret edebilirsiniz.

Dünya genelinde iklim krizi her geçen gün daha da derinleşiyor. Artık durum acil ve toplum olarak bu soruna karşı harekete geçme zamanı geldi. Bu nedenle, "İklim Değişikliği Değil, Artık İklim Krizi" temasıyla düzenlenen kamu spotu yarışmamıza katılın ve sesinizi dünyaya duyurun!

Prof. Dr. Nazmiye ERDOĞAN BÜÇEM Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem AKIN PEKŞEN BÜÇEM Müdür Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÖZMEN BÜÇEM Müdür Yardımcısı

TIKLAYINIZ  7. YEŞİL KAMPÜS ETKNLİKLRİ KAMU SPOTU YARIŞMASI ŞARTNAMESİ